This website uses cookies. They help us to know a little bit about you and how you use our website, which improves the browsing experience.

Credinta Crestina - Cine nu are Duhul lui Hristos nu este al Lui

Written by 

Luând în considerare afirmația făcută de apostolul Pavel trebuie să știm că cine nu are Duhul Lui Hristos nu este al Lui. (Romani 8; 9) Dacă nu este a lui Hristos atunci al cui sau a cui este? Creștinii care merg o viață întreagă la Bisericile instituționale dar nu au Duhul lui Hristos ai cui sunt? Este posibil să te rogi lui Dumnezeu o viață întreagă și să nu fii al Lui? Este posibil și apostolul Pavel o spune foarte clar. Pe de altă parte, dacă Creștinii pe care îi întâlnim în fiecare zi ar avea Duhul lui Hristos, nu s-ar comporta așa cum se comportă, adică ar avea un fel de a se exprima complet schimbat.

Credința singură, fără nașterea din nou nu este suficientă pentru mântuire. Numai printr-o legătură personală cu Hristos cineva poate să practice Creștinismul. Mersul la Bisericile instituționale, rugăciunile, posturile și toate celelalte nu au valoare spirituală dacă cineva nu are Duhul lui Hristos deoarece acele persoane nu aparțin lui Hristos.

Aș putea să consider că din acest punct de vedere Pavel se contrazice atunci când afirmă că suntem mântuiți prin credință și numai prin credință. Aș face această obiecție dacă nu aș fi conștient că ceea ce numim în mod obișnuit credință este un fenomen complex și este împărțit în mai multe categorii. De aceea, credința autentică la care se referea Pavel implică și renașterea spirituală a celor credincioși.

Există o credință Pascaliană care se bazează pe pariul lui Pascal din care rezultă că este mai bine să credem în ceva decât să nu credem deoarece dacă credem oricum nu avem nimic de pierdut. Este vorba mai mult de un pariu cu eternitatea decât de o credință autentică deoarece această credință nu are o bază în experiența personală a celui sau a celei care crede ci se bazează pe un raționament logic. Ai mai mult de câștigat dacă crezi decât dacă nu crezi chiar dacă Dumnezeu nu există.

Există și o credință care se bazează pe părerile altora, pe povestiri neverificate și pe încrederea pe care unele persoane o pun în Bisericile instituționale. Această credință este permanent subminată de incertitudinea celui sau celei care o practică asupra motivului pentru care el sau ea nu ajunge să experimenteze situațiile despre care a auzit doar vorbindu-se.  

Există apoi un alt fel de credință care răspunde unor experiențe personale care nu pot să fie explicate altfel decât prin existența lui Dumnezeu. Acest gen de experiențe sunt generate de Dumnezeu care ne revelează existența Sa în mod miraculos. Ce ni se întâmplă depășește sfera obișnuitului vine din afara naturii așa cum o cunoaștem sau cum o imaginăm noi dar se adresează ființelor noastre interioare, nu ar putea fi înțeles fără legătură cu întreaga noastră experiență de viață.

Credința autentică este un dar care ne vine de la Dumnezeu prin prezența Duhului Sfânt în om deci acest tip de credință presupune în mod necesar prezența Lui în oameni. Nu toți oamenii primesc acest dar ci numai aceia și acelea care sunt dispuși să îl primească. Dumnezeu știe cine va accepta sau nu să creadă în El înainte de a se revela acelei persoane. Credința ca și dar al Duhului Sfânt este aceea credință autentică care ne determină să fim ai Lui Hristos. Cine primește această credință primește și binefacerile pe care le aduce prezența Duhului Sfânt în om. Această credință se bazează pe experiențe personale cu Dumnezeu, nu este doar o părere personală ca oricare alta. Această credință devine un angajament personal al celui credincios și a celei credincioase care nu mai ia în considerare posibilitatea ca Dumnezeu să nu existe. Pentru cine crede în Dumnezeu în urma acțiunii Lui directe în viața sa nu se mai pune problema inexistenței lui Dumnezeu căci existența Lui devine o certitudine de nezdruncinat.

Treptat credința în Dumnezeu se transformă în știința existenței lui Dumnezeu care nu este motivată de dogmele și doctrinele Bisericilor instituționale ci de certitudinea existenței Sale generată de prezența Sa în interiorul ființelor umane. 

Dovada apartenenței de Hristos este prezența Duhului Sfânt în noi și dovada acestei prezențe este transformarea concretă pe care o produce în fiecare din noi. Nimeni nu ne cere să aparținem de o instituție bisericească sau alta dar dacă nu aparținem de Hristos atunci credința noastră nu duce nicăieri. Ca să știm de cine aparținem trebuie să observăm dacă  avem sau nu Duhul lui Hristos în noi.

Marea problemă a zilelor noastre este faptul că apartenența față de Hristos a fost înlocuită cu apartenența la o Biserică instituțională sau alta. Creștinismul este marcat de moda lumii în care trăim și nu mai există nici o diferență de comportament între Creștini și necreștini. Mai mult chiar, câteodată necreștinii se comportă mult mai civilizat decât cei care poartă numele de Creștin.

Bisericile instituționale încearcă să ne convingă că este de ajuns să aparținem lor ca să fim mântuiți. Dacă urmăm dogmele și doctrinele lor Bisericile instituționale  presupun că am avea șansa mântuirii indiferent dacă aparținem sau nu lui Hristos. Se creează deliberat confuzie între cele două apartenențe. Bisericile instituționale confiscă apartenența noastră la Hristos în favoarea lor și ne determină să credem că totul este așa cum ar trebui să fie. Totuși apostolul Pavel ne spune clar că cine nu are Duhul lui Hristos nu este al Lui.

Rate this item
(0 votes)
Read 1710 times Last modified on Monday, 15 October 2018 19:34
Login to post comments

Elfsight cookies consent

 

Vinaora Visitors Counter

4843094
Today
This Month
All days
446
6987
4843094

Server Time: 2024-12-03 16:46:12

Credinta Crestina

Dumnezeu este dragoste, Nasterea din Dumnezeu, Instituția Bisericii, O singura Biserica, Biserica realitate spirituala, Trupul lui Hristos, Crestinism spiritual, Relativitatea doctrinelor confesiunilor creștine, Botezul în apa, Locul si rolul femeilor in Crestinism, Relația și experiența personala cu Isus (Iisus), Hristos Fiul și fii și fiicele Tatălui, Predestinarea, O nouă reformă a Crestinismului, Inspirația Bibliei,Interpretarea Bibliei, Semnul fiarei 666, Unicitatea Bisericii lui Dumnezeu, Despre adevărata Biserică a lui Dumnezeu, Despre cunoaşterea lui Dumnezeu, Despre moralitatea creştină, Locul şi rolul femeilor în Creştinism, Problema autorităţii în instituţiile bisericeşti, Teologia unităţii şi teologia ierarhiei, Apocalipsa: religia instituţională şi taina fărădelegii, The present with of the Church, Early Christianity, The New Reformation, Born from God, Faith without works is dead

Copyright © 2014 ZooTemplate. All Rights Reserved

 
Top of Page